Mazda CX-5 en CX-60 (blijven) populaire trekauto’s 12 februari 2024

Mazda populaire trekauto

De Mazda CX-5 is voor het zesde opeenvolgende jaar de meest populaire caravantrekker van Nederland, zo blijkt uit het grote ACSI FreeLife Magazine Trekauto-onderzoek, dat sinds 2018 elk jaar wordt gehouden. Volgens het onderzoek over het jaar 2023 is iets meer dan negen procent van alle nieuw verkochte trekauto’s in Nederland een Mazda CX-5. De Mazda CX-60 Plug-in Hybrid is, na de CX-5, de populairste caravantrekker bij de nieuw aangeschafte auto’s. Sinds 1965 is ACSI campingspecialist in Europa en onder bijna 4.000 respondenten heeft ACSI het onderzoek uitgevoerd.

Mazda blijft koppositie houden

Bij de nieuw aangeschafte trekauto’s in 2023 zijn interessante ontwikkelingen te zien. De Mazda CX-60 die in de cijfers over 2022 al een indrukwekkend debuut liet zien met een tiende plek, is nu opgestoomd naar de tweede plaats met een marktaandeel van 10,3 procent. Tekenen dat Mazda’s koppositie in gevaar komt zijn er niet. Samen met de op de eerste plaats prijkende CX-5 heeft Mazda nu een marktaandeel van 22,8 procent bij de nieuw aangeschafte caravantrekkers.

Jong wagenpark

Uit het ACSI FreeLife Magazine Trekauto-onderzoek komt ook naar voren dat de meeste caravanbezitters een auto hebben met benzinemotor, maar het aandeel is wel licht gedaald van 68,15 procent in het onderzoek over 2022 tot 64,33 procent nu. Caravanbezitters rijden bovendien veel nieuwere auto’s dan de gemiddelde autobezitter. De gemiddelde leeftijd van het Nederlandse wagenpark is 11,4 jaar, maar de helft van de caravanbezitters heeft een auto die niet ouder is dan vijf jaar. Meer dan 80 procent van de trekauto’s in Nederland is volgens het onderzoek maximaal tien jaar oud. De Nederlandse trekauto’s zijn ook bijna allemaal privébezit. Slechts 3,12 procent van de caravanbezitters heeft een auto van de (eigen) zaak of een leaseauto. Nog eens drie procent heeft een private leaseconstructie en de rest is particulier aangeschaft.

Stijlvolle en krachtige SUV’s

De Mazda CX-5 en CX-60 ademen Japans vakmanschap en vertegenwoordigen alles wat Mazda in de ruim afgelopen 100 jaar in zijn DNA heeft ingebouwd. De Mazda CX-5 e-Skyactiv G 194 pk heeft een toelaatbaar trekgewicht van 2.000 kg en dit geldt ook voor de 165 pk met automaat. De benzinemotoren van de Mazda CX-5 zijn bovendien standaard uitgerust met de intelligente Mazda M Hybrid-technologie.

De Mazda CX-60 is een Plug-in Hybride. Door de batterij van 17,8 kWh die de elektromotor voorziet van energie, beschikt de Mazda CX-60 over een gecombineerd vermogen van 241kW (327pk). Voor de Mazda CX-60 geldt een toelaatbaar trekgewicht van 2.500 kg. Deze krachtige SUV’s van Mazda zijn daardoor uitstekende auto’s voor het trekken van bijvoorbeeld een caravan, vouwwagen of paardentrailer; waarbij het dagelijkse woon-werk verkeer volledig elektrisch afgelegd kan worden.

HomeMazdaNieuwsMazda CX-5 en CX-60 (blijven) populaire trekauto’s