Is uw auto klaar om op vakantie te gaan? 8 juli 2022

Mazda vakantiecheck

Hoera, de zomervakantie is begonnen! U kan vast niet wachten om de auto in te stappen en naar een prachtige bestemming te rijden. Maar vergeet niet: een fijne vakantie begint met een goede voorbereiding. Bij Braber geven we u graag wat tips om straks met een gerust gevoel op vakantie te gaan.

Check 1: Koelvloeistof

Stap 1
Allereerst is het heel belangrijk dat uw auto voorafgaand aan de check niet heeft gereden! Bij een warme motor kan de vloeistof namelijk met kracht uit het reservoir komen als deze geopend wordt. Hierdoor kunt u nare brandwonden oplopen! Daarnaast moet u proberen uw auto zoveel mogelijk waterpas te hebben staan.

Stap 2
Ontgrendel en open de motorkap van uw auto en deze vervolgens op de standaard. Mocht u niet weten waar het koelvloeistofreservoir zich bevind, dan kunt u dat terugvinden in het instructieboekje van uw auto. Op onderstaande afbeelding ziet u een voorbeeld.

Stap 3
Controleer het peil van de koelvloeistof. Dit kunt u doen aan de hand van de streepjes op het transparante reservoir. Staat het peil onder het minimum? Dan moet u de koelvloeistof bijvullen. Dit is gemakkelijk zelf te doen: open de draaidop en vul het reservoir (maximaal) tot het streepje ‘max’ of vergelijkbare noemer. Uiteraard dient u dit wel te doen met het correcte type koelvloeistof! U doet er verstandig aan om dit te checken in het instructieboekje van uw auto.

Tip: neem een fles koelvloeistof mee zodat u deze onderweg altijd bij de hand heeft in het geval van nood.

Mazda koelvloeistof

Check 2: Oliepeil

Stap 1
Ook bij deze check is het belangrijk dat de auto zoveel mogelijk waterpas staat. Bovendien moet de motor voldoende afgekoeld zijn (minstens 10 minuten uit) om de olie goed te kunnen peilen.

Stap 2
Ontgrendel en open de motorkap van uw auto en deze vervolgens op de standaard. Mocht u niet weten waar de peilstok en/of de plek om olie bij te vullen zich bevinden, dan kunt u dat terugvinden in het instructieboekje van uw auto. Op onderstaande afbeelding ziet u een voorbeeld.

Stap 3
Trek de peilstok tevoorschijn en maak deze schoon met (bijvoorbeeld) een oude doek.

Stap 4
Stop de peilstok vervolgens terug in de motor en trek hem er opnieuw uit. U kunt nu het oliepeil aflezen. Het niveau van de olie hoort tussen het minimum- en maximum peil te staan. Het verschilt per peilstok hoe dit wordt aangegeven, maar meestal is dit middels streepjes of inkepingen. Staat de olie onder het minimale peil, dan is het nodig om olie bij te vullen via de olievuldop. Let erop dat dit exact dezelfde soort olie is als hetgeen dat al in de motor zit!

Tip: neem een fles olie mee zodat u deze onderweg altijd bij de hand heeft in het geval van nood.

Mazda peilstok

Check 3: Bandenspanning

Stap 1
Zoek in het instructieboekje van uw auto de juiste bandenspanning op. Veelal kunt u deze ook vinden achter het tankklepje of aan de binnenzijde van uw deur. Het komt vaak voor dat een autofabrikant afwijkende spanning adviseert bij het rijden met volle bepakking als u, zoals nu, op vakantie gaat. De juist spanning voor de voor- & achterbanden verschilt ook nog weleens. Let hier dus goed op.

Stap 2
Stel de bandenpomp in op de spanning die u in de vorige stap gevonden heeft.

Stap 3
Draai het ventieldopje los. Pas op dat u deze niet verliest, ze raken gemakkelijk kwijt!

Stap 4
Sluit het mondstuk van de bandenpomp op het ventiel aan. Houdt het mondstuk recht druk deze net zo lang aan totdat de band op spanning is. De pomp geeft doorgaans een signaal als hij klaar is.

Stap 5
Draai daarna het ventieldopje weer vast en klaar is Kees! Herhaal stap 3 t/m 5 voor de overige banden. Gaat u met een caravan op reis? Pak deze banden dan ook gelijk mee.

Tip: vergeet niet om uw eventuele reservewiel ook weer op spanning te brengen. In het geval van een ‘thuiskomertje’ is de juiste bandenspanning afwijkend; deze is terug te vinden in het instructieboekje van uw auto.

 

Check 4: Trekhaakaansluiting

Stap 1
Koppel uw caravan, vouwwagen of andere aanhanger aan. Controleer in het geval van een afneembare trekhaak of deze goed bevestigd én vergrendeld is (middels het bijbehorende sleuteltje).

Stap 2
Sluit vervolgens de caravan, vouwwagen of aanhanger aan middels de juiste stekker.

Stap 3
Check vervolgens alle verlichting: lampen, richtingaanwijzers, het achteruitrijlicht en de kentekenverlichting. Dit is gelijk een mooie kans om de verlichting van uw auto ook te controleren.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zo ziet u maar: een paar simpele checks zorgen ervoor dat u beter voorbereid op vakantie gaat. Een geruststellende gedachte, of niet? Nu uw auto klaar is voor de reis hoeft u alleen nog de bagage te pakken, de tank vol te gooien en te genieten van de reis. Alvast een prettige vakantie namens het hele team van Autobedrijf Braber!

HomeMazdaNieuwsIs uw auto klaar om op vakantie te gaan?