Goed voorbereid met uw Mazda op zomervakantie 2 juli 2021

Voorkom stilstaan of pech langs de weg als u in de zomer op pad gaat met de auto. Dit kan een uitstapje binnen Nederland zijn, een roadtrip door Europa of misschien een familiebezoek in één van onze buurlanden. In alle gevallen is het verstandig om goed voorbereid te zijn. We helpen u daar uiteraard graag bij met een aantal tips:

1. VLOEISTOFFEN CONTROLE

Dat de warmte van uw Mazda motor wordt afgevoerd, komt onder andere door de koelvloeistof. Controleer daarom, het liefst, maandelijks het peil hiervan. Moet er wat koelvloeistof bij? Zorg er dan voor dat de motor is afgekoeld en de auto zoveel mogelijk waterpas staat, zodat u veilig de dop van het reservoir kunt verwijderen.

Als de motorkap dan toch openstaat vul dan, indien nodig, ook de ruitenvloeistof bij. Er is een speciale zomervulling die speciaal gemaakt is voor het verwijderen van insecten en dergelijke van de ruit. Open het reservoir voor de ruitenwisservloeistof en vul de vloeistof bij tot het maximale niveau en gebruik eventueel een trechter om het morsen van de vloeistof te voorkomen. Als u twijfelt waar het bijgevuld dient te worden raadpleeg dan het Mazda instructieboekje of neem contact met ons op.

2. OLIEPEIL CONTROLEREN

Motorolie is als zonnebrand voor de motor. Om te zorgen dat de motor van uw Mazda gesmeerd draait is het van belang om af en toe het oliepeil te controleren. Doe dit als de motor minimaal vijf minuten niet gedraaid heeft en de olie naar beneden gezakt is. Gebruik de peilstok om te zien of er olie bijgevuld moet worden. Als dit het geval is, raadpleeg dan het Mazda instructieboekje om te zien hoe dit bijvullen moet. Ook om te zien aan welke specificatie en norm de olie moet voldoen.

3. RUITENWISSERS VERVANGEN

Na verloop van tijd kunnen de ruitenwissers uitgedroogd raken. Hierdoor kan het zijn dat ze hun werk minder goed doen. Check daarom de ruitenwissers op uitdroging en vervang ze waar nodig.

4. VERLICHTING CONTROLEREN

Om gezien te worden door medeweggebruikers is het belangrijk dat de verlichting van uw Mazda optimaal werkt. Controleer daarom regelmatig het stadslicht, dimlicht, grootlicht, de richtingaanwijzers, mistlampen, het achteruitrijlicht en het derde remlicht. Vergeet ook uw kentekenverlichting niet.

5. BANDENSPANNING CONTROLEREN

Vanwege bagage komt er meer spanning op de banden. Daarom is het van belang om de bandenspanning aan te passen. Om de waardes van de bandenspanning af te lezen raadpleeg de bandentabel in de auto of het Mazda instructieboekje en gebruikt u een bandingspanningsmeter. Er zijn meerdere redenen waarom het belangrijk is om uw bandenspanning in orde te hebben, namelijk:

  • Veiligheid: te zachte banden zijn onveilig
  • Brandstofverbruik: de auto verbruikt meer brandstof bij een onjuiste bandenspanning
  • Levensduur van de band: deze gaat achteruit bij een onjuiste bandenspanning

Controleer ook gelijk de staat van de band zoals profieldiepte, eventuele beschadigingen en droogtescheuren. Twijfel je over de staat van de banden? Laat het dan door ons controleren.

6. TREKHAAK MONTEREN

Elke afneembare trekhaak heeft een indicator die aangeeft of hij goed gemonteerd is. Groen is een go, rood is een no-go. Controleer vervolgens of de koppeling van de aanhanger goed gemonteerd zit op de trekhaak. Hierna kan de losbreekkabel aan de auto vastgemaakt worden. Zorg ervoor dat de maximale kogeldruk niet wordt overschreden. Tot slot is het tijd om de stroomkabel aan te sluiten en de verlichting van uw aanhanger of caravan te controleren.

7. VERPLICHTE VEILIGHEIDSARTIKELEN CHECKEN

Zorg ervoor dat u auto voorzien is van verplichte veiligheidsartikelen en let er op dat dit per land verschilt. Meer informatie hierover vind je op de site van de ANWB, maar hieronder alvast de meest algemene items op een rij:

  • Gevarendriehoek
  • Veiligheidsvest
  • Reservewiel
  • EHBO-doos

8. WARMTE PREVENTIE REGELEN

De zomers worden er niet minder warm op. Dus hoe gek het ook mag klinken: leg een paraplu in uw kofferbak. Wanneer u bij pech dan de auto uit moet, staat u dankzij de paraplu niet onbeschermd in de brandende zon.

Hoe verkwikkend airconditioning ook mag zijn, zet ‘m niet te koud. Een te groot temperatuurverschil is ongezond. Zet de airco dan ook niet kouder dan 6 graden onder de buitentemperatuur. En zet de airconditioning 5 – 15 minuten voordat u op de bestemming aankomt uit. Dit is beter voor de airco, omdat er dan geen / minder vocht achter blijft in de verdamper. Daarnaast is het voor de inzittende(n) ook beter, omdat het lichaam dan alvast kan wennen aan een oplopende temperatuur.

Voorkom uitdroging en zorg voor voldoende drinkwater in de auto.

Hulp nodig met deze tips of om uw Mazda vakantieklaar te maken? Maak het dan (tijdig) kenbaar. We helpen u graag verder!

Contact

  • Wij gaan ten allen tijde discreet met uw persoonlijke gegevens om. Bij voorbaat dank voor uw reactie.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

HomeMazdaNieuwsGoed voorbereid met uw Mazda op zomervakantie