Kia onthult de Kia Sorento Plug-in Hybrid 11 september 2020

  • Grote praktische bruikbaarheid, lage operationele kosten, veel vermogen
  • Turbo-hybride aandrijflijn combineert twee sterke motoren met zestrapsautomaat
  • Slimme ‘packaging’ waarborgt ruimte voor maximaal zeven inzittenden
  • In de showroom bij Autobedrijf Braber vanaf begin 2021

Kia onthult de Kia Sorento Plug-in Hybrid. Een uitvoering met ultra lage emissies op basis van het belangrijke SUV-model van het merk. De nieuwe Sorento-variant, welke begin 2021 in de verkoop gaat in Europa, combineert een grote veelzijdigheid met lage operationele kosten en veel vermogen.

Na de Sorento Hybrid is de Sorento Plug-in Hybrid de tweede geëlektrificeerde uitvoering in het Sorento-programma. De nieuwe variant vertrouwt op de combinatie van een sterke turbo-benzinemotor, een groot batterijpakket en een krachtige elektromotor, zodat deze Sorento kortere trips volledig elektrisch en geheel emissievrij kan afleggen. Daarbij behoudt de Sorento Plug-in Hybrid zijn kenmerkende hoeveelheid ruimte en flexibiliteit, met plek voor vijf of zeven inzittenden, aangezien het innovatieve platform van de vierde-generatie Sorento direct is ontworpen om ook geëlektrificeerde aandrijflijnen te kunnen herbergen.

Veel power, lage emissies

Niet alleen is de Sorento Plug-in Hybrid binnen de Sorento line-up de versie met de laagste emissies in Europa; hij is ook de krachtigste. Het kloppende hart van de ‘turbo hybrid’ aandrijflijn is de 1,6-liter T-GDi (turbocharged gasoline direct injection) benzinemotor. Deze is goed voor 132 kW/180 pk en 265 Nm aan koppel. Deze krachtbron is gekoppeld aan een 13,8 kWh lithium-ion polymeer batterijpakket en een krachtige elektromotor die 66,9 kW aan vermogen en een koppel van 304 Nm levert. Gecombineerd brengt de Sorento Plug-in Hybrid het daarmee tot 195 kW/265 pk en 350 Nm aan koppel.

De elektrische range van de Sorento Plug-in Hybrid volstaat om de meeste kortere afstanden uitsluitend op elektrische energie af te leggen. De elektrische actieradius en de CO2-emissies moeten nog gehomologeerd worden en zullen in aanloop naar de verkoopstart bekend worden gemaakt.

Het vermogen wordt via een zestrapsautomaat naar alle vier de wielen gestuurd. Een primeur voor Kia in een Plug-in Hybrid is het gebruik van een onafhankelijk waterkoelingssysteem voor het batterijpakket, voor een optimaal warmtemanagement en een hoge efficiency voor de hoogvoltageaccu. De rotor van de 66,9 kW sterke elektromotor vertrouwt daarnaast op een nieuw, twee-fase lamineringsproces om geluiden en vibraties te beperken. De interne verbrandingsmotor krijgt bovendien ’de nieuwste ‘Smartstream’ innovaties. Een voorbeeld is de Continuously Variable Valve Duration-technologie, die afhankelijk van de rijomstandigheden bepaalt hoe lang de inlaatkleppen open en gesloten blijven. Daardoor kan de motor op basis van verschillende verbrandingscycli functioneren, ten gunste van de motorprestaties en brandstofefficiency.

Design en ‘packaging’

De Sorento Plug-in Hybrid biedt volop ruimte voor vijf of zeven inzittenden. Bovendien heeft hij één van de grootste bagageruimtes in deze klasse, die nauwelijks beïnvloed wordt door het grotere batterijpakket. De inhoud meet 809 liter (voor 7-persoons modellen) of 898 liter (voor 5-persoons versies) met twee bruikbare zitrijen. In 7-persoons uitvoeringen bedraagt de bagageruimte met alle zeven stoelen rechtop 175 liter (ten opzichte van 179 liter voor de Sorento Hybrid).

Uiterlijk behoudt de Sorento Plug-in Hybrid het moderne design van de Sorento Hybrid, met uitzondering van de ‘eco plug-in’ emblemen en een laadaansluiting rechtsachter. Ook het interieur blijft nagenoeg ongewijzigd, hoewel het volledig digitale 12,3-inch instrumentarium wel nieuw ontworpen is. Dat heeft nieuwe graphics en klokken gekregen, om de bestuurder duidelijk over de werking van de aandrijflijn te informeren. Zo is de laadstatus van de batterij er op af te lezen, maar bijvoorbeeld ook het actuele vermogen van de elektro- en brandstofmotor. Het 10,25-inch touchscreen infotainmentsysteem biedt nu tevens de mogelijkheid om onderweg snel en eenvoudig laadpunten te vinden.

Volop connected, breed pakket aan rijassistenten

Net als de Sorento Hybrid beschikt ook de Plug-in Hybrid over een geavanceerd touchscreen infotainmentsysteem, voor een naadloze smartphone-integratie met Apple CarPlay™ en Android Auto™. Andere highlights zijn een krachtig 12-speaker BOSE® surround-sound audiosysteem, Mood Lighting sfeerverlichting in het interieur met keuze uit maximaal 64 kleuren én het innovatieve UVO Connect telematicasysteem. Daarbovenop krijgt de Sorento Plug-in Hybrid een scala aan standaard of optionele Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) om de veiligheid onderweg verder te vergroten, risico’s te beperken en rijstress te verminderen.

Verkoop begin 2021 van start

De Sorento Plug-in Hybrid staat vanaf begin 2021 in de showroom van Autobedrijf Braber. Vanzelfsprekend krijgt de Kia Sorento Plug-in Hybrid de unieke garantie van 7 jaar of 150.000 kilometer, inclusief het batterijpakket en de motor.

HomeKiaNieuwsKia onthult de Kia Sorento Plug-in Hybrid