De nieuwe Kia Sportage 20 september 2021

  • Eerste volledig Europese versie in 28-jarige geschiedenis van succesvolle SUV
  • Geavanceerde technologie en geëlektrificeerde aandrijflijnen
  • Nieuw Kia-design en ultramodern interieur
  • State-of-the-art: breed en gebogen display gericht op de bestuurder
  • Leverbaar in Nederland vanaf eind dit jaar, prijzen binnenkort bekend
Kia heeft de Europese versie van de nieuwe Sportage onthuld. De nieuwste generatie combineert een slank en gespierd design met een hoogwaardig en hypermodern interieur met een zwevend, gebogen beeldscherm en het allernieuwste op het gebied van connectiviteit.

De Europese Sportage staat op een nieuw platform en is volledig afgestemd op de wensen van Europeanen. Door het slimme concept biedt de nieuwe Sportage aanzienlijk meer hoofd-, been- en bagageruimte dan zijn voorganger. De beenruimte op de tweede zitrij is de grootste in het segment.

De state-of-the-art hybride-aandrijflijnen zorgen voor een forse verlaging van de uitstoot én een lager brandstofverbruik. De Sportage is nu voor het eerst ook verkrijgbaar als Plug-in Hybrid (PHEV) waarmee de meeste dagelijkse ritten volledig elektrisch kunnen worden gereden.

Ook op het gebied van rijkwaliteit heeft de Sportage een aantal innovaties in petto. Een mooi voorbeeld is de nieuwe generatie Electronic Controlled Suspension (ECS) die te allen tijde optimaal comfort en een superieure wegligging biedt dankzij de realtime dempingsregeling. Het eveneens nieuwe Terrain Mode geeft de Sportage uitstekende rijeigenschappen onder uitdagende omstandigheden op gladdere wegdekken met sneeuw, modder of zand. De nieuwste generatie Sportage is ook voorzien van een indrukwekkend arsenaal aan DriveWise-assistentiesystemen.

Opposites United: het nieuwe, gedurfde exterieurdesign

De nieuwe Sportage is de eerste generatie die geheel is ontworpen volgens de nieuwe designtaal van Kia. Het exterieurdesign van deze Sportage is grensverleggend, met als doel om de SUV een dynamische en assertieve uitstraling te geven.

Van voren is de nieuwe Sportage direct te herkennen aan de zwarte grille die zich uitstrekt over de gehele breedte. Het is een moderne interpretatie van de Tiger Nose grille, gecombineerd met de futuristisch uitziende boomerang-style dagrijverlichting, die fraai is geïntegreerd met de Matrix LED-koplampen.

Een primeur voor de Europese Sportage is het in zwart uitgevoerde dak dat het sportieve profiel accentueert en de unieke C-stijl benadrukt. De chromen schouderlijn loopt door tot aan de achterkant en is visueel geïntegreerd in de achterspoiler, voor een extra sportieve uitstraling.

Aan de achterkant valt het gespierde fastback-ontwerp op dat naadloos overgaat in de achterlichten die op verfijnde wijze in de carrosserie zijn geïntegreerd. Ze zijn visueel met elkaar verbonden, waardoor de nieuwe Sportage van achteren een verbluffend brede indruk maakt.

Afhankelijk van de gekozen uitvoering, staat de nieuwe Sportage op 17-inch, 18-inch of 19-inch lichtmetalen velgen met een grote variëteit aan designs, kleuren en afwerkingen.

State-of-the-art interieur met veel ruimte en een hoogwaardige afwerking

De nieuwe Sportage maakt indruk met een volledig opnieuw ontworpen interieur dat zich kenmerkt door een ruimtelijke ervaring, een uitgesproken ontwerp, luxe features en hoogwaardige materialen. Het hoogtepunt in het binnenste van de Sportage is het ultramoderne en prachtig vormgegeven dashboard dat is voorzien van een groot, gebogen display dat bestaat uit twee schermen van 12,3 inch. Het instrumentenpaneel is uitgerust met de nieuwste generatie liquid-crystal technologie voor ongelooflijk nauwkeurige en glasheldere graphics.

Het geavanceerde infotainmentsysteem is over-the-air te updaten en met de geavanceerde connectiviteitssoftware kunnen gebruikers op afstand verbinding maken met hun Sportage via Kia Connect, de smartphone-app. De interactieve, gebruiksvriendelijke technologie geeft gebruikers ook toegang tot belangrijke functies zoals de Kia Live Services, online navigatie, online spraakherkenning en agenda-integratie vanaf de smartphone, die supersnel draadloos is op te laden. Het toonaangevende geluidssysteem van Harman Kardon biedt een indrukwekkend surround geluid.

De toegepaste materialen voelen weelderig aan, terwijl de opvallende kleuropties levendigheid en energie toevoegen. De voorstoelen hebben een opvallend, sportief ontwerp en bieden een hoogstaand comfort en  optimale ondersteuning.

Door zijn slimme design, biedt de Kia Sportage toonaangevende hoofd-, been- en bagageruimte. De nieuwe Europese versie is 1.865 mm breed, 1.645 mm hoog, 4.515 mm lang en heeft een wielbasis van 2.680 mm. Op de tweede zitrij hebben passagiers beschikking over 996 mm beenruimte en de bagageruimte meet 587 liter (VDA). Voor extra bagage of grote voorwerpen kunnen de achterstoelen worden neergeklapt in een 40:20:40 verdeling, met als resultaat een maximale bagageruimte van 1.776 liter.

De nieuwe Sportage is er ook als extra sportieve GT-Line, die verkrijgbaar is in opvallende carrosseriekleuren. Het interieur van deze versie onderscheidt zich met de opvallende, witte stylingdetails die contrasteren met de hoogwaardige zwarte materialen.

Geëlektrificeerde aandrijflijnen

Om ervoor te zorgen dat de Sportage tot de meest efficiënte SUV’s op de markt behoort, is hij specifiek ontworpen om verschillende, geëlektrificeerde aandrijflijnen te kunnen aanbieden. De hybride (HEV) en plug-in hybride (PHEV) zijn ontwikkeld op basis van een geavanceerde architectuur met vele innovaties op het gebied van elektrificatie, voor lage emissies zonder compromissen op bijvoorbeeld het vlak van interieurruimte.

Bij de Sportage Hybrid (HEV) is het batterijpakket onder de tweede zitrij geplaatst, waarbij de beenruimte gelijk blijft aan die van de reguliere Sportage met benzinemotor. Bij de Sportage Plug-in Hybrid (PHEV) is de hoogspanningsaccu centraal tussen de twee assen onder de carrosserie geplaatst, wat zorgt voor een evenwichtige gewichtsverdeling en eveneens veel binnenruimte.

De Sportage Plug-in Hybrid is uitgerust met de bekroonde 180 pk sterke 1.6 T-GDI benzinemotor in combinatie met een 13,8 kWh lithium-ion-polymeerbatterijpakket. Deze innovatieve aandrijflijn heeft een systeemvermogen van 265 pk. De Sportage Hybrid (HEV) is voorzien van dezelfde 1.6 T-GDI motor, die in dit geval is gekoppeld aan een elektromotor met een lithium-ion-polymeerbatterij van 1,49 kWh. Het totale systeemvermogen van de Sportage Hybrid is 230 pk.

De nieuwe 1.6 T-GDI benzinemotor is ook beschikbaar met een mild hybridesysteem (MHEV) dat is ontwikkeld om de uitstoot en het verbruik te verminderen. Hij is in Nederland verkrijgbaar als 150 pk-versie.

Nieuwe Terrain Mode en Electronic Controlled Suspension

Het nieuwe platform waarop de vijfde generatie van de Sportage is gebaseerd, heeft ook een grote invloed gehad op de rijeigenschappen. De nieuwe Sportage combineert met zijn geavanceerde stuur- en ophangingssysteem met een verfijnd, stabiel en comfortabel rijgedrag met een hoge wendbaarheid en veel dynamiek.

De nieuwe Sportage heeft op dit terrein verschillende primeurs in petto, waaronder het geavanceerde Terrain Mode. Dit systeem past automatisch de instellingen van de Sportage aan voor een optimale rijdynamiek in elke situatie, ook op besneeuwde, modderige of onverharde wegen. Als de Sportage niet in Terrain Mode staat, schakelt het automatisch over op Drive Mode, waarbij de bestuurder kan kiezen uit Comfort, Eco of Sport.

Het nieuwe Electronic Controlled Suspension (ECS) biedt te allen tijde optimaal comfort en een superieure wegligging dankzij de continue, realtime dempingsregeling. Het elektronisch gestuurde AWD-systeem zorgt ervoor dat het vermogen optimaal wordt verdeeld tussen de voor- en achterwielen, afhankelijk van de wegomstandigheden en rijsituaties, wat niet alleen de prestaties verder verbetert, maar ook de veiligheid en efficiëntie verhoogt.

DriveWise loopt voorop in veiligheid

De nieuwe Sportage is één van de veiligste SUV’s in zijn segment. Onder de gestroomlijnde carrosserie bevindt zich een versterkte en lichtgewicht carrosseriestructuur met een zeer hoge torsiestijfheid. De nieuwe Sportage staat bol van de passieve en actieve veiligheidssystemen en heeft een arsenaal aan airbags; voor de bestuurder en passagiers, gordijnairbags aan de zijkanten, airbags in het midden voorin en lage geplaatste zij-airbags.

De veelgeprezen ADAS-technologieën van Kia – ook bekend als DriveWise technologieën – helpen de nieuwe Sportage bij het vermijden van potentiële gevaren en daarmee inzittenden en andere weggebruikers tijdens elke rit te beschermen. Een belangrijk onderdeel van het DriveWise ADAS-pakket is het toonaangevende Forward Collision-Avoidance Assist System met Junction Turning, dat aanrijdingen met tegemoetkomende auto’s helpt voorkomen bij het linksafslaan op kruispunten.

De op de navigatie gebaseerde Smart Cruise Control (NSCC) houdt de nieuwe Sportage op snelwegen op een veilige snelheid met behulp van realtime navigatiegegevens. Bij bijvoorbeeld bochten, vermindert het systeem automatisch de rijsnelheid, nog voordat de bocht wordt bereikt, en accelereert de Sportage terug naar de oorspronkelijke snelheid wanneer de bocht is genomen.

Remote Smart Parking Assist (RSPA) helpt de bestuurder bij het op afstand parkeren of verlaten van een parkeerplaats. Parkeermanoeuvres worden verder vergemakkelijkt door de Rear-View Monitor (RVM) en Surround View Monitor (SVM), die live videobeelden van de Sportage en zijn omgeving weergeeft.

Eind dit jaar in Nederland

De nieuwe Kia Sportage arriveert eind dit jaar in Nederland. De Nederlandse prijzen en specificaties worden in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt.

HomeKiaNieuwsDe nieuwe Kia Sportage